Olej z kolendry korzystniejszy od witaminy D?

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna dla naszego organizmu jest witamina D – wzmacnia kości i zęby, obniża ryzyko zachorowania na nowotwór, wspiera układ krążenia, poprawia pracę układu immunologicznego, a także zapobiega pojawianiu się depresji lub otępiania. Skutki niedoboru witaminy D mogą być wielorakie, dlatego staramy się wzbogacać o nią organizm w okresach, w których spada naturalna produkcja tej witaminy. Pojawiają się głosy, że naturalna kolendra jest lepszym rozwiązaniem od witaminy D – czy to prawda?

Witamina D jeszcze potrzebna w organizmie, dlatego należy dostarczać jej odpowiednie ilości każdego dnia. Na wstępie jednak należy zaznaczyć, że w żadnym wypadku olej z kolendry nie powinien być zamiennikiem witaminy D! Kolendra nie jest bogata w tę witaminą, a więc jej niedobór w organizmie należy uzupełniać suplementami innymi niż olejek kolendrowy. Warto jednak wspomóc suplementację, ponieważ poleganie wyłącznie na samej witaminie D jest dużym błędem. Dlaczego?

Spora część suplementów nie wchłania się zbyt dobrze w organizmie, ponieważ zawierają czyste witaminy i mikroelementy, które same nie zawsze są dobrze absorbowane. Warto wiedzieć, że niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamina D:

– potrzebuje wsparcia witaminy K do syntezy,
– jest prohormonem, który wymaga zdrowego cholesterolu do produkcji,
– rozpuszcza się tylko w tłuszczach lipidowych, które transportują ja do komórek,
– produkowana naturalnie pod wpływem słońca nie jest skuteczna.

Jakie właściwości ma olejek kolendrowy?

Rola, jaką spełnia olejek z kolendry w procesie wchłaniania witaminy D w organizmie, jest ogromna. Po pierwsze, olej z kolendry jest pełen kwasów tłuszczowych, które stanowią niemal jedną trzecią masy jednego nasiona. To oznacza, że witamina D będzie lepiej rozpuszczana i szybciej transportowana do komórek, ponieważ lubi się z kwasami tłuszczowymi.

Po drugie, witamina D wymaga wsparcia dwóch innych witamin, A oraz K, które występują w bardzo wysokim stężeniu w olejku kolendrowym. Jedna dawka kolendry zawiera przeszło 400% zalecanej dziennej dawki tych witamin. Po trzecie, kolendra wykazuje bardzo silne działanie antytoksyczne, a więc eliminuje np. rtęć, ołów, aluminium i kadm, które hamują produkcję witaminy D w organizmie. Po czwarte, olej z kolendry jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy.